Filofi și Trandafir Arhitectură: SPA Potaissa

Lucrarea a luat premiul juriului la secțiunea Arhitectura patrimoniului cultural, la Bienala regională de arhitectuă Transilvania, 2015.

  • Titlul lucrării: SPA Potaissa
  • Localitatea: Turda, jud. Cluj
  • Birou de arhitectură: Filofi şi Trandafir Arhitectură
  • Autor: arh. Irina Filofi, arh. Claudiu Piper, arh. Cătălin Trandafir
  • Funcțiune: turism, sănătate
  • Anul: 2011–2015
  • Colaboratori: ing. Cristian Pogăcean, ing. Raul Barstan, ing. Cristi Scuturici, ing. Paul Sârbu, arh. Cezar Mateescu
  • Imagini: Cătălin Buduşan, Cătălin Trandafir
  • Indici caracteristici: suprafața desfăşurată 4310 m2, suprafața construită 1250  m2, POT 100%, CUT 3,44 

Proiectul se desfașoară în interiorul Hotelului Potaissa, o clădire interbelică, modernă, așezată bine și desenată frumos, comparabilă ca obiect arhitectural cu alte lucrări de epocă mai cunoscute.

Construcția inițială (S+P+Mez+2E) avea două funcțiuni, cazare și baie comunală, gândite să funcționeze atât independent cât și împreună. Cu excepția zonei de recepție pentru cazare (care beneficiază de acces separat), parterul și mezaninul clădirii conțineau zona de baie comunală iar etajele unu și doi erau destinate încăperilor de cazare. Subsolul clădirii adapostea spațiile tehnice și funcțiunile complementare celor două zone. Partea de cazare este funcțională și astazi, însă zona de baie comunală a fost abandonată și a rămas nefuncțională încă din anii 90.

Proiectul de față a avut ca scop reabilitarea și refuncționalizarea zonei fostelor băi comunale și transformarea acesteia într-un complex balnear și de agrement. În acest scop, nivelul parterului, care conținea bazinul existent, a fost completat cu spații de relaxare, precum saune sau căzi de hidromasaj, și a preluat rolul de spațiu de agrement. Constrângerile de spațiu au necesitat redesenarea fluxurilor și regândirea tuturor relațiilor funcționale. Zona de tratamente a fost dezvoltată la nivelul mezaninului și se compune dintr-un bazin cu apă sărată, spații pentru proceduri uscate, spații pentru proceduri umede și încăperi pentru activități fizice. Spațiile de tratamente se desfașoară în jurul atriumului și a luminatorului de peste bazinul principal, beneficiind de o relație vizuală pe verticală, cu spațiile de la nivelul inferior. Ambele zone rămân accesibile atăt publicului larg, cât și clienților hotelului.

Am început prin a analiza clădirea existentă încercând să identificăm și să definim principiile care au determinat existența, forma și rațiunea acesteia. Mai departe, am încercat să aplicăm aceleași principii stilistice și funcționale care au condus la compunerea clădirii în forma sa inițială, însă printr-o formulare reinterpretată, adaptată noilor cerințe. Ca materiale utilizate, în intervențiile structurale, am mizat pe materiale din aceeași familie cu cele existente, iar pentru finisaje, am propus soluții simple, curate, apropiate ca și principiu de clădire.

Numeroasele provocări tehnice și tehnlogice, rezultate atât din faptul că am lucrat pe o clădire istorică, cât și din exigențele spațiilor interioare (spații cu umiditate ridicata, bazine cu apă sarată, ș.a.m.d.), ne-au împins să căutăm soluții atipice și rezolvări personalizate. De exemplu, o primă problemă a fost aceea a amplasării instalațiilor și echipamentelor necesare bazinelor de înot, a sistemelor de dezumidificare și ventilare, și a traseelor de dimensiuni generoase ale acestora. Corelând limitările spațiului interior și ale înălțimilor libere cu dorința de a crea un interior unitar și curat din punct de vedere vizual, eliberat de prezența tubulaturilor sau a numeroaselor grile necesare, am înțeles că trebuie să căutăm sisteme noi, speciale.